Retete

Rubrica sponsorizata de Bistro 39



                                                                                                

Va invitam in fiecare miercuri, la ora 17, cu Dr. Laura Ene si invitatii sai, numai la Medika TV, singura statie nationala cu profil medical!

Emisiunea Secretele Nutritiei, cu dr. Laura Ene, medic primar diabet si boli de nutritie vine cu sfaturi si recomandari pentru o alimentatie sanatoasa.

Pentru oferte de publicitate sau proiecte speciale de promovare la MedikaTV, va rugam sa ne scrieti la office@gmcmedia.ro




                                                                                                       


Retete pentru frumusetea ta deplina!
  • Supa de ciuperci cu orez salbatic
  • Supa de ardei copti
  • Gemista / Yemista (roșii și ardei umplute cu orez)
  • Dovlecei cu rosii - tort aperitiv
  • Conopida intreaga la cuptor
  • Retete eggcelente pentru mic dejun consistent
  • Salata fasole mung si ardei copti


Pentru ca deja suntem în luna Octombrie și toamna și-a intrat serios in drepturi, îți propun câteva rețete, atât pentru zilele însorite, cât și pentru zilele reci și ploioase.

Visezi la plăcintă cu dovleac și scorțișoară? 

La o supă fierbinte și intens colorată? Așa și noi! 

În sfârșit este toamna, un sezon preferat de mulți pentru spectacolul pe care copacii ni-l prezintă prin nuanțele frumoase de auriu, roșu și portocaliu.

Există o mulțime de moduri de a vă încălzi pe măsură ce se apropie toamna - pulovere de lână, pături tricotate calde, stat în fața șemineului. Dar una dintre cele mai simple și delicioase modalități de a te simți bine este să îți gătești ceva care să vă încălzească - și cel mai ușor este  să gătiți o supă, două….

Mai intai sa facem atmosfera in bucatarie....



Si acum sa incepem cu supa care este deosebit de sănătoasă și foarte  ușor de făcut: puneți ingredientele într-o oală mare, lăsați-le să fiarbă (în mare măsură nesupravegheate) asezonați, adăugați o felie de pâine ……și voila, cina e gata! 


Supă de ciuperci cu orez sălbatic

Această supă cu orez sălbatic și ciuperci este cremoasă, făcută într-o singură oală și perfectă pentru o întreagă  săptămână! Este reconfortantă și incredibil de ușor de făcut. În cel mult o oră si foarte pușin peste 15-20 de minute o poți savura într-un bol frumos colorat.

Pentru 8 porții, ai nevoie de următoarele:

  • 2 linguri ulei de nucă de cocos sau măsline sau unt vegan
  • 2 morcovi de dimensiuni medii tăiați cubulețe
  • 3 tulpini de țelină tocate Apio sau  rădăcină de țelină ( o felie generoasă dacă e una din cele uriașe)
  • 1 ceapă mare tăiată cubulețe
  • 2 căței de usturoi
  • 0,400 kg ciuperci champignion albe și brune
  • 2 linguri de făină
  • 1/2 cană orez sălbatic
  • 4 ½ până la 5 căni supă de legume (o faci dinainte sau poți folosi apă calda, însă nu va mai avea același gust bogat)
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 lingură cimbru proaspăt
  • sare de grunjoasă  și piper negru
  • 1 cană cu lapte de cocos sau lapte de migdale sau chiar smântână vegetală (de soia sau orez) – de la Alpro
  • pâine neagra cu coaja crocantă  pentru  servit

Într-o oală mare la foc mediu, adăugați uleiul sau untul vegan.

Se adaugă morcovii, țelina, ceapa, usturoiul și ciupercile și se sotează 8 -10 minute.

Presărați făina și amestecați pentru a combina. Se adaugă orezul sălbatic, supa de legume, oregano uscat și cimbrul proaspăt. Asezonati generos cu sare de mare si piper negru macinat. Aduceți totul la fierbere, apoi reduceți-l la foc mic.

Fierbeți timp de aproximativ 50 până la 60 de minute, până când orezul sălbatic este complet pufos și gătit. Se amestecă laptele de nucă de cocos sau laptele de migdale sau smântâna vegetală și se fierbe încă 2 - 3 minute pentru a se încălzi. Gustați și condimentați din nou cu sare de mare și piper negru.

Scoateți din aragaz și serviți alături de niște pâine proaspătă, de preferat neagră. Bucurați-vă!


Foto: Shutterstock.com

Dacă doriți ca supa dvs. să fie mai groasă, puteți amesteca o altă lingură sau două de făină. Adăugați puțină supă de legume fierbinte într-un vas pentru a-l amesteca mai întâi, apoi adăugați-l în supă, amestecând energic. Dacă doriți ca supa să fie mai subțire, adăugați ½ cană de lichid în plus în ingrediente



Supă cremă de ardei copti 

Pentru că încă găsim ardei capia, vă propun o supă fabuloasă din ardei capia copți, bogată și intens aromată, la care adăugași  usturoi, roșii uscate la soare (pentru un supliment de aroma)  și acoperită cu pesto de busuioc de casă și puțină smântână. Aproape perfect, însă reconfortant și ușor!

Aveți nevoie de

  • 6 ardei capia   aproximativ 750g
  • 1 ceapă galbenă
  • 5 roșii uscate la soare (de la borcan sau le găsiți vrac la vitrinele asistate din Kaufland)
  • 4 căței de usturoi curățați
  • 2,5 cani supă de legume  (aproximativ 600ml)
  • sare și piper
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1-2 linguri de pesto de casă  sau puteti trișsa cu cel de la borcan
  • Smântână grasă

 

Preîncălziți cuptorul la 200 ° C

Tăiați ardeii roșii și așezați într-o tavă mare de copt cu căței de usturoi întregi curățați. Stropiți cu ulei de măsline și presărați sare și piper, apoi lasati-l în cuptor până când este ușor copt (aproximativ 40 de minute). Sau….coaceți ardeii cum știți și vă e mai ușor. Dacă alegeți metoda clasică de copt, respectiv pe tablă, va trebui sa ii curațați de pieliță.

Tăiați mărunt o ceapă albă (galbenă) și sotati-o într-o oală mare cu puțin ulei de măsline până când devine translucidă și moale. Odată înmuiate, adăugați ardeii copți și usturoiul, roșiile uscate la soare și supa  de legume.

Fierbeți timp de 10 minute, apoi opriți focul și amestecați până se omogenizează complet cu ajutorul unui blender. Adăugați condimentele preferate.

Serviți cu o lingură de smântână, pesto de casă și o bucată de pâine crocantă.



                                                                               Foto: Shutterstock.com

La fel ca majoritatea supelor și tocănițelor această supă este și mai gustoasă a doua zi. 


Gemista / Yemista (roșii și ardei umplute cu orez)

Căutați o rețetă tradițională grecească Gemista / Yemista (roșii și ardei umplute cu orez)? Aflați cum să le gătiți perfect cu această rețetă tradițională grecească și cu sfaturi secrete!

Ingrediente

  • 8 roșii
  • 4 ardei grași verzi
  • 1-2 vinete
  • 5–6 cartofi, tăiați în pene
  • 2 ceape tocate mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 dovlecei, tocat
  • 500g / 18 oz. orez (pentru risotto)
  • 1 conservă de roșii cuburi
  • legătură mică de patrunjel, tocat
  • 1 legătură mică de mentă proaspătă, tocată
  • 2 linguri de piure de roșii
  • 2 lingurițe de zahăr, opțional
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • ulei de măsline

 

Instrucțiuni

Pentru a pregăti această delicioasă rețetă de legume umplute în stil grecesc, începeți prin a  spăla bine legumele.

Tăiați partea de sus a roșiilor, cu ajutorul unei linguri scoateți pulpa roșiilor și păstrați-o într-un castron. (Pulpa roșiilor va sta la baza sosului de roșii pentru Gemista).

Tăiați partea superioară a vinetelor și scoateți miezul, folosind o lingură. Tăiați miezul vinetelor în cuburi mici și puneți-le deoparte, deoarece le veți folosi mai târziu pentru umplerea Gemista.

Tăiați partea superioară a ardeilor și îndepărtați semințele și părțile albe din interior. Așezați legumele goale pe o tavă mare de copt.

Încercați să lăsați legumele cât mai subțiri posibil, lăsând doar puțin din carne, dar aveți grijă să nu le scufundați prin piele. Condimentați legumele goale cu un praf de sare și zahăr și adăugați puțin ulei de măsline pe fundul fiecăruia.

Pregătiți sosul pentru Gemista. Într-un blender adăugați pulpa roșiilor, 5-6 linguri de ulei de măsline, piureul de roșii, zahărul, condimentați cu sare și piper și amestecați pentru a combina. Lasați-l deoparte.

Pregătiți umplutura pentru Gemista. Într-o cratiță adăugați puțin ulei de măsline și sotati ceapa, până devine translucidă. Tăiați dovleceii în cuburi mici, adăugați-l în cratiță și mai sotati încă un minut. La final se adaugă miezul vinetelor (tocate mărunt) și usturoiul tocat și se sotează, până se înmoaie. Adăugați orezul și continuați să fierbeți, după ce devine translucid. Se toarnă cutia de roșii cuburi și se condimentează cu sare și piper. De îndată ce lichidul a fost absorbit, umplutura este gata. Luați tigaia de pe  aragaz și amestecați ierburile proaspete.

Umpleți  legumele tăiate și așezați cartofii, tăiați în bucăți, între legume. Condimentați cu sare și piper și turnați sucul de roșii (sosul) peste legume și în tava de copt. Acoperiți legumele cu capacele și adăugați 2-3 pahare de apă.

Acoperiți Gemista cu folie de aluminiu sau foaie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 60-75 minute. La jumătatea timpului de gătit îndepărtați folia de aluminiu sau foaia de copt și coaceți in continuare, până se colorează frumos.



Gemista sunt la fel de delicioase, servite fie calde, fie chiar direct din frigider. Asociați-le cu niște brânză feta sărată și poftă bună! 


Dovlecei cu rosii - tort aperitiv

Foaia este facuta dintr-un aluat din 2 dovlecei, 3 oua, 100 g faina, sare si piper. Umplutura contine rosii taiate felii, mustar, 2 catai de usturoi. 

Dovlecei se rad, se presara cu sare si se lasa sa se scurga. Apoi se amesteca cu faina si ouale si se formeaza ca un aluat consistent. Intr-o tigaie incinsa se pun 3 linguri de aluat care se intinde pe toata suprafata tigaii. Se prajeste pe ambele parti (arata ca o foaie de clatita). Se asambleaza tortul punand pe fiecare foaie rosii felii usturoi si mustar. Continuati asa pana prajiti tot aluatul.






Conopida intreaga coapta la cuptor

Reteta este foarte simpla. Conopida intreaga se introduce in apa fierbinte, cu floarea in jos, se lasa sa fiarba aproximativ 15 minute. Apoi se scurge, se lasa sa se raceasca si  se unge cu un amestec de mustar, ulei si diverse condimente (sare, piper, ghimbir, nucsoara, curry). Conopida astfel unsa se pune in tava si se da la cuptor inca vreo 15 minute si e gata. Se poate orna cu patrunjel.

Retete Eggcelente rapide pentru mic dejun

Oul este un aliment ideal, satios, incredibil de gustos, ce poate fi pregătit rapid într-o mulțime de rețete pentru micul dejun. Mai jos sunt redate cateva retete foarte simple cu oua care pe noi ne-au inspirat. 


Salata fasole mung si ardei copti

Fasolea mung este mai putin cunoscuta, este originara din India, are un continut ridicat de nutrienti printre care: mangan, potasiu, magneziu, folat, cupru, zinc si diverse vitamine B. Acest tip de fasole este mai usor de digerat.


Aceasta salata este o varianta la salate cu proteine animale.
Ingrediente:

·        300 gr fasole mung, pe care o spalati si o fierbeti 20 - 25 minute (nu e nevoie sa aruncati apa ca la fasolea obisnuita)

·        o ceapa medie

·        usturoi dupa gust, ras fin

·        2 ardei capia pe care ii coaceti si ii curatati de coaja

·        patrunjel

·        o lingura de tahini (pasta din seminte de susan)

Timpul de preparare este de aproximate o ora. In acest timp se adauga fiecare ingredient pe rand si apoi se amesteca.
Pofta buna!


Alte retete preferate:


chiftelute cu brocoli si fulgi de ovaz


chec cu nuci si seminte







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu