duminică, 11 octombrie 2020

Despre Yoga. Interviu cu Tudor Iosub - Ki Coach

 



Deși este practicată de mai bine de 5.000 de ani - YOGA - ca o combinatie intre exercițiile fizice și meditație a devenit tot mai cautata în ultimii zeci de ani, unii implementandu-si în activitatea de zi cu zi, alții dedicandu-si întreaga viața atingerii iluminării denumită și trezirea sau realizarea de sine posibila prin meditație. În prezent, se estimează a fi aproximativ trei sute de milioane de oameni care practica Yoga în întreaga lume.

I-am adresat câteva întrebări lui Tudor Iosub, specialist în Yoga Regenerativa, cu o experienta de mai bine de 20 ani în practicile și învățăturile Yoga, pentru a înțelege mai bine tainele acestei practici:




1.Cum a început aventura ta pe acest tărâm ?

Semnalele mele în ceea ce privește yoga au fost puternice încă de mic, când gândeam câte lucruri interesante se pot realiza cu puterea mintii. La 10 ani, am găsit un mic îndrumător, un coleg de clasa, care mi-a zis exista acest gen de oameni și se numesc yoghini. Din acel moment cuvântul yoghin mi s-a înfipt în minte și, evident, am început cotrobăi prin bibliotecile orașului sau prin librării. Foarte greu de găsit așa ceva în perioada lui Ceaușescu, dar, cu chiu cu vai, am găsit o carte destul de bună, după doi ani mai târziu, în cadrul unei biblioteci de cartier. Cartea era scrisă de doi bulgari și părea temeinic lucrată. Nu am stat mult pe gânduri și am purces în a o copia cap coada cu riscul de a nu-mi face anumite teme. Însă, chiar și acest lucru a fost o experiență în sine. La liceu am reușit mai cumpăr de la colegi încă vreo două cărți. Studiam, documentam. Cu adevărat însă, de abia după liceu, am reușit practic yoga, poate atunci îi venise timpul cu adevărat. După ce am terminat armata, am mai primit o ''bijuterie'' care a devenit vârful de lance și anume antrenamentul autogen pe care l-am găsit într-o carte cumpărată de la o librărie, si anume "Relaxarea" de dr. Arcadie Percek. Aceasta carte pe care o păstrez de atunci și acum îmi trezește o amintire aparte. Cartea micuță și roșie, cu un sportiv care se relaxează, părea ascunde nenumărate comori. Și chiar așa a fost. Antrenamentul autogen a devenit timp de doi ani de zile vârful de lance, alături de unele asane și respirații. Zilnic, de două ori pe zi făceam antrenamentul autogen, iar în timpul zilei adăugam si tehnici de respirații. Asanele le-am făcut sporadic, însă făceam exerciții de încălzire specifice artelor marțiale. Rezultanta a fost extraordinară. Stări de culme ale energiei care duceau spre extaz. Alteori, stări de liniște și relaxare urmate de detașare maximă. În cadrul unor ședințe, pot spune cum corpul singur poate produce substanțe vindecătoare și extaziante și cum poate crea o fiziologie maxima pe care nici nu o bănuiați. Și ghiciți cum mi-au ieșit toate analizele laborioase pentru platformele marine când am lucrat la Petromar? Nu înțelegeam de ce asistenta se tot mira și întrebă daca sunt crescut la țară, concluzionând mănânc tot ce e mai sănătos și bun, în condițiile în care, pe vremea lui Ceaușescu, era penurie de alimente, si mai ales si de calitate.

2. Asociem yoga cu personaje precum Buddha, Dalai Lama. Cine a fost personajul care te-a inspirat cel mai mult și cum anume?

În mod involuntar eu am asociat Yoga, mai degrabă, de un arhetip decât de un personaj. Spre exemplu, Yoga își propune depășirea condiției umane obișnuite, întrucât conditie umană este generatoare de suferință (anumite tipare subconștiente, stereotipii). Depășirea condiției inferioară în care se afla omenirea face de fapt referire la o buna coabitare dintre structurile psihicului, mai precis armonizarea dintre subconștient și conștient. Aceasta armonizare creaza o nouă condiție umană, superioara ducând la acel deziderat pe care unele filozofii l-au numit Supraomul. Deci practic eu am fost inspirat de acest arhetip, Supraomul.

3. Meditația a devenit în ultimii zeci de ani tot mai cunoscută pentru beneficiile pe care le oferă asupra minții și corpului. Care sunt, în opinia ta, cele mai mari beneficii ale acestei practici?

Meditația este în strânsă legătură cu cercetările psihoneuroimunologiei. Folosind metode moderne ale cercetărilor biomedicale, pe parcursul a câtorva ani, pionerii în domeniul acestor cercetări au studiat persoanele care meditau cu regularitate. Astfel, ei au măsurat undele cerebrale, tensiunea arteriala, frecvența bătăilor inimii și alți indicatori ai modificărilor fiziologice din organismul subiecților. Astfel s-a strâns o cantitate uriașa de material care arată fără nici un dubiu , în organism, în timpul exercițiilor mentale, apar anumite modificări. După câteva minute de la începerea exercițiului, subiecții lui intrau în stare de relaxare profunda, ceea ce făcea inima bata mai încet, respirația fie mai amplă, cu frecvență mai scăzută, apară undele alfa pe electroencefalograf, precum și un consum diminuat de oxigen măsurat în aerul respirat. Aceasta informație este deosebit de importantă, pentru indică faptul intensitatea metabolismului, care este legată de consumul de oxigen al celulelor – a scăzut considerabil, stare pe care fiziologii a numesc “hipometabolica”. În timp ce, unei persoane normale îi sunt necesare intre 4 și 6 ore de somn pentru a atinge nivelul de relaxare la care consumul de oxigen scade la valori minime, subiecților lui Wallace le erau necesare câteva minute. Mai mult, în timpul somnului scăderea consumului de oxigen era ceva mai mica de 16%, iar la subiecții cercetării, cifra era de două ori mai mare! Aceste date arătau clar sentimentul subiectiv al relaxării totale și liniștirii interioare au o baza fizica reala. Pe lângă asta, foarte important era faptul subiecții nu adormeau și nici nu intrau în transă. Pe baza acestor date dr. Wallace a concluzionat meditația este de fapt o stare de “trezire hipometabolica”. Având în vedere rezultatele pe care le-a obținut erau complet diferite de cele obținute în starea de trezie, somn sau visare, a concluzionat a demonstrat existența unui nou nivel de conștienta – pe care l-a denumit “ a patra stare de conștiență”.

4.De ce este acum, poate mai mult oricând, important să cunoaștem cu toții aceste beneficii?

Cu toții am auzit Stresul a devenit aproape o epidemie la nivel de societate. Stresul este la baza nenumăratelor boli de toate felurile, inclusiv de tip metabolic. Poți ai o dieta exemplara, constituita din nutrienți necesari și sănătoși ai corpului. Vedem acest trend al vitaminelor, antioxidanților ,enzime, etc. Toate acestea devin inutile, daca omul este stresat. Trăim zilnic într-o furtuna de stimuli, am putea o exacerbare a simțurilor sau o suprastimulare pe multe planuri. putea -ți spun noi trăim atâția stimuli, respectiv impresii într-o ora de film de acțiune, cât trăia un om obișnuit acum 100 de ani, într-o viață întreagă. De aceea este atât de important învățam ne liniștim, mintea, simțurile. Este singurul mod în care am putea ne adaptam acestei vieții, tot mai competitive și trepidante.

5.Cum consideri că practica yoga ne poate ajuta în viața cotidiană?

Yoga reprezintă cel mai vechi sistem de instruire din lume. Yoga reprezintă şi o terapie a dezordinilor psihosomatice prin reîntoarcere la Natură, însă nu la cea exterioară, care se face ocazional cu prilejul excursiilor, concediilor şi care implică dependenţă, ci la Natura interioară (la care putem avea acces permanent şi care conduce la eliberarea de perturbaţiile exterioare), în scopul creşterii rezistenţei la agresiunile mediului extern tot mai deteriorat (poluare materială, energetică, informaţională: a atmosferei, apei, alimentelor, organismului). Yoga a reprezentat şi continuă să reprezinte încă o mină de aur din care au fost extrase şi transpuse în practica medicală occidentală o mulţime de tehnici, care urmăresc combaterea stresului, oboselii, refacerea forţelor, restabilirea echilibrului şi eliminarea dezordinilor psihosomatice ocazionale ori instalate (gândirea pozitiva și legea atracției atât de mediatizate azi sunt extrase din yoga sutra YS 1.33 ).

6. Cum alegem ce tip de yoga ni se potrivește cel mai bine?

E buna întrebarea întrucât exista multe modalități de practica Yoga sau chiar mai multe tipuri de Yoga. Anumite tipuri de Yoga aproape nu pot fi diferențiate de fitness datorita ritmului și intesitătii cu care se practică. Acest tip de Yoga se poate adresa cu succes oamenilor sănătoși și tineri. Cei care au avansat în vârstă au nevoie de ceea numin Yoga clasica. Am putea spune chiar cu acest tip de yoga ne apropiem de adevăratul filon al prcaticii yoga. Yoga este și arta și știință și necesita o abordare cât mai introspectiva pentru ați înțelege ritmurile corpului. Acest lucru nu se poate face decât prin mișcări lente, atente și blânde. Acest lucru face yoga în sine devină o meditație în mișcare. Așadar, dacă ești o fire eminamente sportivă și ești destul de tânără, poți aborda lejer, pentru început, orice tip de yoga de tip fitness, însă vei fi privată de adevăratele efecte ale yogai propriu zise. Astfel nu vei atinge cu adevărat demersurile propuse de Yoga clasica în care este inclusă și latura spirituală. De aceea se mai spune Yoga este mai mult celebra decât cunoscută. Pentru toate tipurile de personae, indiferent de vârstă sau condiție fizica, recomand ''Yoga clasica'' care, în mod paradoxal, este tot mai puțin găsită în sălile de yoga de tip modern.

7 .Cât timp ar trebui să dedici meditației pe zi astfel încât să obții rezultate?

Minim un sfert de oră ar fi suficient, pentru orice om care găsește tot timpul pretexte pentru a nu avea timp exact si pentru suflet. O meditație eficienta făcută doar 15 minute, poate fi suficienta pentru a învață te debarasezi de aceasta povară a stresului, pentru ați liniști ,mintea și corpul.

8.De ce ar trebui încercam măcar odatăintrăm într-o sală de yoga?

Uneori a merge fie și pentru o singura dată într-o sala adecvata de Yoga, te poate face îți aduci aminte de suflet, de liniștea interioara sau chiar de plăcerea de te mișcă într-un mod plăcut și natural.

9.Cum s-a schimbat viața ta din momentul în care ai început să practici?

Când ne referim la yoga sau chiar la meditație , ne gândim în primul rând la un alt stil de viață, la un alt mod de vedea de lucrurile și aspectele vieții. Acest lucru vine la pachet cu o expansiune a conștiinței, cu responsabilitate mai mare față de sine și mediul înconjurător. Ajungi practic te autoeduci în multe privințe. “Principalul insucces al învățământului este nu a pregătit oamenii înțeleagă chestiuni care privesc destinul omenesc'', spunea Norman Cousins, medic american. Nu pot spun yoga are răspunsurile unei societăți atât de complicate, dar iți oferă o bună bază de plecare, în a învață gândești și -ți spui întrebări. De altfel, nu întâmplător se spune întrebările sunt laserul conștiinței. În acest sens s-a schimbat viața mea, am devenit un liber cugetător, și nu de puține ori, prin alinierea cu propria mea natura, trezeam infuzat de stări de fericire, fără un motiv anume. Aceste stări se produceau mai ales când aflam într-un parc sau mergeam la munte, la mare și m-am bucurat când acestea au început fie independente și de aceste cadre din natură. Mulți oameni nu ar crede faptul pentru a simți adeseori fericire, nu trebuie faci altceva decât -ți liniștești mintea.

10. Care este, în opinia ta, cea mai mare misconcepție cu privire la yoga?

Așa cum spuneam yoga este mai mult celebră decât cunoscută. Yoga este și artă și știință și în acest sens, pentru a lucra cu adevărat yoga, presupune o dedicare zilnică și foarte atentă. Evitând mimetismul. Pentru foarte mulți oameni nu cunosc cu adevărat care sunt dezideratele yogai și ce principii stau la baza ei, tind creadă dacă faci niste mișcări de yoga, aprinzi o lumânare și asculți o muzică plăcuta, e musai faci yoga. Exista un lucru extrem de interesant care stă la baza yogai. Aplicarea corectă a unor principii și cunoașterea adevărată a fiziologie subtile și energetice, face ducă la apariția unor capacități paranormale. Este adevărat yoghini hinduși adevărați nu își exhibează capacitățile, dar toți Yoghini adevărați fară niciun echivoc, dețin puteri paranormale. Aceasta ar fi diferență dintre un yoghin adevărat și un așa zis yoghin care practica o gimnastica de tip yoga. Aceste capacități le putem găsi într-o oarecare măsură și la anumiți sportivi de performanță, respectiv oameni cu capacități deosebite, care în felul lor practică tot yoga, practică autocontrolul. Ce nu se știe și nu prea s-a spus despre acești sportivi și maeștrii de yoga este faptul lucrurile pe care le pot face cu trupurile lor sunt miraculoase, nu pentru au învățat preia controlul corpului lor, ci pentru au învățat facă operațiuni conștiente cu partea lor subconștiență. Deci Yoga nu este nici mai bună, nici mai rea decât multe alte discipline care pot duce în același loc și care folosesc aceleași principia, și anume alinierea cu structurile tale interioare. Yoga este doar mult mai veche și are o baza mai solidă de documentare. Carl Gustav Jung spunea “Pentru a salva stabilitatea mentală și chiar sănătatatea psihologică, trebuie ca inconștientul și conștientul fie legate în mod integral, pentru a evolua în paralel. Dacă sunt separate sau disociate, rezulta tulburări psihice”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu