miercuri, 29 iulie 2020

Ce inseamna jobul ideal?



Citeam intr-una din zilele trecute, un anunt de angajare care suna cam asa: "daca esti zen si mananci business pe paine am putea fi colegi...", apoi urma o lista lunga de task-uri si, mai ales, o lista lunga de abilitati (skills).

Ma gandeam cum ar fi daca daca ne-am regasi in toate sarcinile de la job, atunci  sigur am lucra cu pasiune, am fi mai creativi si, desigur, "am manca pe paine business" pentru ca nici nu ne-am da seama ca, de fapt, noi muncim 😉.

Dar cand v-ati gandit, chiar in joaca, la job-ul ideal? 

Multi iau in calcul mai intai salariul pe care l-ar primi, dar nu acesta este singurul criteriu cand alegem un job. Alegerile noastre ar trebui sa tina cont si de suflet, nu doar de ego.

Astfel, "to do list-ul" va contine, de fapt, o lista a pasiunilor, a dorintelor si a talentelor dumneavoastra, care sa va ajute sa faceti puzzle-ul.

In cartea sa, "Jocul interior si Munca", Timothy Gallwey mentiona ca exista o convingere comuna ca munca nu inseamna ceva placut, ci trebuie sa "tragi din greu". Autorul invita la evaluarea muncii pe o scara de la unu la zece, unde zece reprezinta senzatia de bucurie atunci cand muncesti, iar 1 este nefericirea la locul de munca. Urmatorul pas este sa iti pui doua intrebari: 

"Ce contribuie la sentimentul meu de bucurie din timpul muncii?"

si

"Ce contribuie la sentimentul meu de nefericire din timpul muncii?"

Nu va grabiti, antrenati-va mintile sa gasiti informatiile importante pentru voi. Experimentati placerea de a identifica lucrurile care va aduc bucurie. 

Tineti cont si de partea de invatare si de dezvoltare in evolutia dumneavoastra. Intrebati-va: ce abilitati as putea sa imi perfectionez care sa ma ajute sa ating un nivel mai inalt de performanta?

Ca sa va pastrati atitudinea vesela si fara griji atunci cand lucrati la elaborarea acestei liste, puteti completa cu expresia: "Nu ar fi placut daca....". 

Proiectati diferite "imagini mentale", ca si cum va uitati la un film in care sunteti in rolul principal, ati scris scenariul si, in acelasi timp, sunteti si producatorul si regizorul filmului.

Acest exercitiu va ajuta sa deveniti constienti de interesele si dorintele dumneavoastra. Faceti-l cat mai des! Veti avea mai multe sanse sa evoluati, decat sa perseverati intr-o directie gresita!

Nu e simplu, dar job-ul ideal exista! Mai multe detalii gasiti in pagina Ateliere.

 





marți, 28 iulie 2020

Incercati...mai incet



"Un tanar a traversat Japonia in cautarea unei scoli de arte martiale conduse de un maestru renumit, Cand a ajuns la dojo, a solicitat ca maestrul sa-i acorde o audienta.
"Ce doresti de la mine?" a intrebat maestrul.
"As dori sa ma primiti ca elev si sa ajung cel mai bun karateka din regiune", a raspuns tanarul. "Cat timp imi trebuie sa studiez pentru aceasta?"
"Cel putin zece ani:, a raspuns maestrul
"Zece ani este o perioada lunga", a spus tanarul.
"Dar daca voi studia de doua ori mai mult decat ceilalti elevi?"
"Douazeci de ani", a replicat maestrul
"Douazeci de ani!Dar daca voi practica zi si noapte cu tot efortul de care sunt in stare?"
"Treizeci de ani", a raspuns maestrul.
"De ce de fiecare data cand afirm dorinta de a munci mai intens, imi spuneti ca studiul va dura mai mult?" intreaba tanarul.
"Raspunsul e clar. Cand un ochi este fixat asupra destinatiei, nu iti ramane decat un singur ochi pentru a gasi Calea.


text preluat, autor anonim

joi, 23 iulie 2020

Zen Magazin

"



Traim intr-o societate de consum de resurse materiale, financiare si de “consum energetic”. Ne este greu sa ne detasam, sa ne relaxam. Avem senzatia ca putem ingramadi totul intr-un sac - planificari, diverse sarcini cotidiene, intalniri. Dupa ce le-am indesat bine, ne spunem multumiti: “Ce eficienti am fost! “.

Simptomele acestor programe sunt oboseala mentala si fizica, iritabilitatea, defocusarea.

De fapt, uitam de esenta vietii, de capacitatea noastra de a simti. Fara simtire suntem niste roboti, iar mai tarziu vom avea senzatia ca vietile noastre sunt neimplinite si fara sens. Mai ales vom ramane fara acea seva, pe care o mai numim vitalitate.

Oamenii cu o vitalitate mai mare se bucura de o sanatate mai buna, iau decizii mai bune, rezolva problemele mai eficient si reusesc sa cultive relatii de o mai buna calitate.

Putem sa invatam cum sa ne modificam stilul de viata, alegerile pe care trebuie sa le luam zilnic, convingerile si influentele celor din jur astfel incat sa devenim constienti de lucrurile care ne fac bine, ne aduc frumusete interioara, bucurie si vitalitate, ne ajuta la echilibrul nostru interior si la armonie.

ZEN Magazin te invita sa descoperi mai multe despre ce inseamna starea de armonie interioara.

Daca iti place ZEN Magazin, te invitam si in grupul nostru pe facebook.