sâmbătă, 5 septembrie 2020

Ce spune infatisarea despre starea de sanatate?

 



Peste tot citim ca felul in care imbatranim depinde de noi prin stilul de viata pe care il alegem, prin felul in care gandim sau prin modul in care ne dezvoltam ca individ. Dar ultimele descoperiri stiintifice au demonstrat ca telomerii din corpul nostru se scurteaza odata cu inaintarea in varsta. Telomerii explica modul in care ne epuizam capacitatea de refacere a tesuturilor. 

Telomerii  sunt terminațiile cromozomilor, terminații ce au rolul de a proteja materialul genetic al celulei.

In cartea "Miracolul Telomerilor", prof. dr. Elizabeth Blackburn si dr. Elissa Epel, ne prezinta ultimele cercetari stiintifice despre telomeri si legatura acestora cu starea de sanatate si durata de viata. Totodata, ne demonstreaza ca puterea de a influenta si de a sustine telomerii sa ramana sanatosi, sta in noi. Procesul de imbatranire poate fi incetinit sau chiar sa fie reversibil. Din pacate, in cazul sindroamelor telomerice mostenite nu sunt multe solutii de stopare a procesului de imbatranire.




Dr. Elizabeth Blackburn impreuna cu doi colegi, au primit in 2009 Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirea telomerazei si a rolului telomerilor in procesul de imbatranire. Telomeraza este o enzima care reface telomerii prin adaugare de ADN telomeric.

"De fiecare data cand o celula se divide, telomerii se scurteaza treptat pana cand ajung la un punct critic in care le semnaleaza celulelor sa inceteze diviziunea. Dar telomeraza contracareaza aceasta scurtare a telomerilor adaugand ADN si reconstruind terminatia cromozomiala la fiecare diviziune.... Celula poate continua sa se innoiasca."

Infatisarea imbatranita (culoarea si fermitatea pielii, pierderea masei osoase, par incaruntit, unghii fragile), precum si lipsa de energie sunt legate de o dereglare a telomerilor. 

Daca nu ne dezvoltam intr-un mediu armonios, in care sa ne simtim comfortabil, atunci la maturitate telomerii vor fi mai scurti. Lungimea telomerilor este un indicator statistic al sanatatii. Nu este nevoie sa aflam acest indicator ca sa prevenim imbatranirea, dar trebuie sa stim ca putem invata sa avem grija de telomerii nostri.




"Corpul stie cum sa mentina telomerii sanatosi si noi il putem ajuta cu un stil de viata plin de strategii de innoire."

Imbunatatirea starii de sanatate si cresterea calitatii vietii sunt influentate de: alimentatie, programul de somn, activitatile in aer liber, tipurile si varietatea exercitiilor fizice, influenta factorilor externi (poluarea, undele electromagnetice), job.

Din copilarie invatam ca atunci cand suntem ocrotiti, ingrijiti, lipsiti de griji si primim atentie, atunci suntem fericiti. Nivelul de oxitocina, hormonul care anihileaza stresul, creste si simtim o stare de bine. In adolescenta, efectul de "parinti grijulii si iubitori" nu ne mai aduce in aceeasi stare de bine. Avem nevoie de timp si spatiu sa ne cunoastem si sa experimentam singuri, fara "indicatiile parintilor". Felul in care interactionam cu mediul sau cu oamenii din jurul nostru ne formeaza si ne modeleaza personalitatea astfel ca la maturitate sa devenim constienti de lucrurile care ne aduc bucurii, echilibru si armonie interioara.

Oamenii de stiinta au descoperit ca anumite modele mentale sunt nesanatoase pentru telomeri. De exemplu gandirea negativa, reprimarea gandurilor ,"rumegarea", mintea ratacitoare sau multitasking-ul sunt mari consumatoare de energie si sunt asociate cu stari de anxietate, depresie sau stres. 

Antreneaza-ti telomerii prin Antrenamentele de Mindfulness, meditatie, Yoga sau Qigong! 

Practicarea tehnicile care favorizeaza o mai buna conexiunea minte-corp, precum si linistirea mintii ajuta la reducerea stresului, astfel nivelul telomerazei creste, ceea ce duce la mentinerea telomerilor in stare buna.




Mai multe descoperiri stiintifice puteti citi si aici

https://antrenorpersonalyoga.blogspot.com/search/label/TELOMERAZA

https://antrenorpersonalyoga.blogspot.com/p/da-este-adevarat.html







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu