vineri, 9 octombrie 2020

De sezon - sfaturi de la bunica in caz de raceli

 


De ceva vreme suntem bombardati cu mesajul "spalati-va pe maini", dar stim si putem sa facem mai multe lucruri ca sa evitam racelile.

In primul rand, am putea sa ne apucam sa facem yoga, sa adoptam un regim alimentar cu fructe si legume bogate in vitamina C si antioxidanti si sa ne hidratam mai mult.

Exista multe studii care demonstreaza ca practica yoga are beneficii in intarirea sistemului imunitar.  Anumite tehnici de respiratii si asane sunt foarte utile pentru sanatatea aparatului respirator, imbunatatirea circulatiei sangelui si restabilirea energiei corpului. Practica yoga se recomanda sa fie facuta sub indrumarea unui instructor yoga, cel putin cand esti incepator. 

Pont: e foarte simplu sa incercati o mudra care imbunatateste imunitatea organismului. Mudrele ne ajuta sa ne imbunatatim starea de sanatate. 

Prana Mudra (Mudra vietii) 


Imbunatateste imunitatea si elimina deficitul de vitamine si oboseala. 

Indoaie degetele inelar si cel mic si atinge-le varfurile cu degetul mare, tinandu-le pe celelalte doua intinse. 

Nu este specificat un timp anume pentru practica




Muzica lenta ajuta si ea oferind confort si o stare de bine, reduce stresul, scade ritmul cardiac si imbunatateste producerea hormonului de crestere care ajuta la intarirea sistemului imunitar reducand inflamatia.




In caz ca deja simtiti anumite simptome de raceala, mai jos va sunt oferite cateva sfaturi practice de la bunica si nu numai 😎.

Cumparati un ulei esential de eucalipt, menta sau lamaie . Cu ajutorul unui pulverizator de camera putem sa improspatam si curata aerul din locuinta. Daca nu aveti acest dispozitiv puteti face inhalatii punand 2-3 picaturi de ulei esential in apa fierbinte.

Daca gatul este iritat, mestecati 1g de propolis bucati, cat de mult puteti, dupa fiecare masa. Pulverizati spray cu propolis in fundul gatului, de mai multe ori pe zi. 

Pentru calmarea tusei amestecati intr-o ceasca cu apa calda, o lingura de miere si zeama de la o lamaie intreaga. Beti cu inghitituri mici. 

Ceaiul de ghimbir este o alta optiune pentru tratamentul tusei si a gatului inflamat.

Cand simtiti ca nasul se infunda puteti sa faceti spalaturi nazale si gargara cu argila. Lasati la infuzat intr-un litru de apa cate o lingurita cu argila verde extrafina si o lingurita sare de mare nerafinata. Aspirati lichidul cu o nara, apoi cu cealalta. Asteptati putin, apoi suflati nasul. Repetati operatia in timpul zilei. In completare, puteti face si tratamentul cu gargara folosind acelasi preparat, la care puteti adauga o picatura de ulei esential de eucalipt sau cimbru.

Pentru nas infundat exista si un remediu radical, dar e un pic cam neplacut. Amestecati o lingura de zeama de lamaie si un praf de sare fina in putina apa calduta. Aspirati acest amestec cu o nara, dati capul pe spate, asteptati putin si apoi suflati nasul.Procedati la fel cu nara cealalta. Lamaia decongestioneaza si dezinfecteaza fosele nazale.

Cataplasma cu argila poate dezinfecta caile respiratorii si poate reduce congestia nasului si a sinusurilor. Aplicati mici cataplasme dense de argila verde (montmorillonit sau illit) pe nari sau deasupra sprancenelor si lasati sa actioneze aproximativ o ora. In caz de febra, puneti o cataplasma groasa si rece pe abdomenul inferior sau la ceafa. O puteti reinnoi la doua ore daca se incalzeste. In caz de tuse, puteti aplica cataplasma calda pe piept. 

Daca nu puteti respira cand dormiti, taiati o ceapa, o inveliti intr-un tifon si o atarnati deasupra patului. Nasul se va desfunda instant.

Daca aveti clorura de magneziu la indemana, puteti bea cam un pahar. Aceasta este un supliment nutritiv care are multe beneficii printre care intareste sistemul imunitar, previne raceala, infectiile si formarea mucusului.

Pentru o revenire la stare generala mai buna, puteti face o baie fierbinte, in care puneti cateva picaturi de uleiuri esentiale (lavanda sau rozmarin) si o mana de sare de mare nerafinata. Dupa 15 - 20 minute maxim, va uscati bine, faceti o frectie cu o lotiune mentolata si va bagati in pat.

Multa sanatate si pastrati-va optimismul!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu