sâmbătă, 22 august 2020

Cum priveste yoga imbatranirea?

 


In zilele noastre, speranta de viata a crescut, insa calitatea vietii se deterioreaza in mod progresiv. Traim intr-o lume in care rapiditatea si competivitatea sunt la ordinea zilei. Parca timpul nu mai e suficient pentru tot ce ne propunem sau avem de facut.

De asemenea si efectele mediului in care traim ne afecteaza modul de viata. Separarea de natura - traim in orase aglomerate si poluate; calitatea redusa a aerului, a apei si a alimentelor; poluarea electromagnetica si altele, toate acestea au efecte negative asupra fiziologiei noastre, dar si asupra nivelui nostru psihologic.  

Indiferent de varsta sau de conditiile in care traim, nivelul de vitalitate este diferit la fiecare dintre noi. Stresul, stilul de viata, bolile ne influenteaza, precum si acele convingeri sau limitari pe care le avem cu privire la “mersul firesc” al lucrurilor, si anume procesul de imbatranire.

In copilarie traim in prezent, suntem in mod spontan entuziasti si dornici de cunoastere, creierul este mult mai receptiv la nou, suntem mai curiosi, mai puri, mai inocenti. Din pacate, invatam prea repede sa punem convingerile celor adulti mai presus de  cunoasterea noastra naturala. Astfel incepem sa facem pe plac celor din jurul nostru, iar apoi cautam aprobarea lor.

O data cu varsta acumulam succese, esecuri, emotii negative, regrete. Toate acestea vin din interiorul nostru, nu din exterior. Intotdeauna gasim diverse scuze ca sa ne justificam actiunile, dar de fapt stilul nostru de viata are legatura cu starea noastra atat pe plan fizic, cat si emotional.  

 La maturitate atitudinea devine cu timpul mai rigida, entuziasmul scade treptat, precum si dorinta sau increderea ca mai putem realiza ceea ce ne propunem. Lipsa entuziasmului devine un obicei odata cu inaintarea in varsta, iar nivelul de vitalitate scade automat pentru ca depinde in mare masura de capacitatea noastra de a fi entuziasti, bucurosi sau incantati. O viata monotona este o viata lipsita de vitalitate.  Schimbarea perspectivei asupra vietii, cu toate aspectele ei, ne poate indeparta de vechile reguli intrate in rutina.

Daca vom afla cum sa ne folosim de elementele esentiale care ne redau vitalitatea, cum ar fi entuziasmul, imaginatia, constientizarea, flexibilitatea in gandire sau variatia in miscare, atunci am putea descoperi noi posibilitati de a trai viata din plin.

Experimentele oamenilor de stiinta au demonstrat ca mediul si alti factori  externi pot schimba modul in care functioneaza genele noastre.

Dr. Kazuo Murakami, in cartea sa “Codul Divin al vietii”, sustine ca modul de gandire pozitiv si atitudinea pe care o abordam pot activa genele necesare pentru a aduce bucurie si echilibru in viata noastra. El  numeste procesul de control al genelor “gandire genetica” .

Yoga este o sursa de tinerete si sanatate. Pe plan fizic ofera flexibilitate si mobilitate, suplete si o mai buna stare de sanatate, iar pe plan spiritual un control emotional, o putere de concentrare si de atentie asupra propriei fiinte. Prin diferite tipuri de tehnici de regenerare, prin practicarea asanelor, sau exercitii de vizualizare si meditatii se poate sa ne setam mintea sa privim altfel viata si ne pastram sanatatea la varste avansate. 

In incheiere va recomandam sa urmariti doua emisiuni "Batranetea ca boala" si "Tineri de 80 de ani", avand ca gazda pe Codrut Panzaru impreuna cu invitatul sau, Tudor Iosub Ki Coach si instructor Yoga.





 Vrei sa incepi un program personalizat de Yoga Regenerativa? Te asteptam in ZEN Club.

Fa-ti o programare la telefon 0767948273 sau scrie-ne pe mail tudor.cornel.iosub@gmail.com

Sunt Tudor Iosub, sunt Ki Coach si un cunoscut si pasionat terapeut holistic acreditat si instructor yoga. Pe langa acestea,  detin si alte pregatiri: EFT, Metoda Silva, Nutritie, Qi Gong, Hipnoza, Fosfenism.

https://antrenorpersonalyoga.blogspot.com/p/yoga-regenerativa-daca-v-as-putea.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu