luni, 14 septembrie 2020

Atitudinea face diferenta

 



Toti suntem setati, mai mult sau mai putin, sa vedem ce nu functioneaza sau ce ar putea merge prost. Sustinem ca vrem sa fim fericiti sau mai optimisti, dar nu intelegem ca atitudinea face diferenta. 

Oamenii devin negativisti din cauza mai multor dezamagiri pe care le-au avut de-a lungul vietii.

Asteptarile neimplinite devin parte din programarea mentala si ne influenteaza viata fara sa fim constienti de atitudinea pe care o abordeaza in diferite situatii. Ajungem sa nu mai avem prea multe asteptari pozitive, ca sa nu mai fim raniti usor, in cazul in care lucrurile bune nu se mai intampla. Multi dintre noi evitam sa incepem noi relatii pentru ca ne temem de esec, dar de fapt daca nu incepi un lucru, din start esuezi si permiti lucrurilor care te deranjeaza sa continue asa cum sunt.

Chiar daca pentru unii lucrurile pozitive nu prea exista,  acestia au totusi un avantaj: negativistul nu este dezamagit niciodata.

Daca ai prieteni, persoane dragi, colegi sau asociati in afaceri pesimisti, ar fi bine sa te protejezi “contra” lor, sa nu te lasi incarcat de problemele lor, dar nu e mereu atat de simplu de facut acest lucru.

In primul rand, in relatia cu acest tip de oameni, trebuie sa nu ajungi si tu o “dezamagire” pentru ei.

In al doilea rand, daca vrei sa ajuti sa schimbi (sa reprogramezi) o astfel de persoana este destul de greu si nu se face doar prin cuvinte. Demonstreaza-i ca negativitatea constanta nu e un lucru bun. Incercati sa stabiliti scopuri pozitive pentru o gandire pozitiva. Profitati de orice experienta pozitiva pentru a permite schimbarea sistemului de convingeri (programarea) si implicit a atitudinii fata de aspectele vietii.

Daca sunteti o persoana negativista si va doriti sa treceti la o gandire pozitiva, faceti urmatorul exercitiu:

- Alegeti-va un scop care sa va aduca un sens si satisfactii

- Dedicati suficient timp si energie acestui scop. Vizualizati succesul printr-o atitudine pozitiva si optimista. 

- Faceti din el o prioritate. Reflectati la valorile dumneavoastra cu ajutorul carora va puteti indeplini scopul propus.

In timp, increderea si acceptarea ca acest scop se poate indeplini cresc. Acest lucru ajuta la schimbarea in bine a atitudinii asupra vietii sub toate aspectele ei. 

Totodata, cu ajutorul practicii Zen (meditatia) se ajunge la constientizarea si eliberarea de programe prin observarea gandurilor, linistirea mintii, utilizarea intuitiei in gasirea de solutii si adoptarea unui punct de vedere diferit decat cel programat.

“Consecventa prosteasca este sperietoarea mintilor marunte” – Increderea in propriile puteri, de Ralph Waldo Emerson



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu