vineri, 18 septembrie 2020

Intr-o lume Yang, alege sa fii Yin

 



Starea Zen spune “Lasa lucrurile asa cum sunt”, ceea ce inseamna, simplist vorbind, a nu forta lucrurile si a nu iti face griji. Dar chiar daca ne dam seama cat de mult ne-ar ajuta aceasta atitudine pozitiva, am putea fi asa in cotidianul zilelor noastre?

Zilnic avem de indeplinit multe task-uri, ne dorim multe lucruri materiale crezand ca in acestea consta succesul nostru, ne raportam la societate si suntem in permanenta in competitie cu ceilalti. Aceasta este partea yang care e predominanta in viata noastra. Mantra pe care o folosim  este “Timpul inseamna bani”.

Diagnosticul clinic in medicina traditional chineza pentru rasa umana este deficitul de yin, caci suntem permanent in actiune, gandim excesiv si in cautarea distractiei” – “Viata fara efort”, autor Jason Gregory

Brendan Kelly, doctor in medicina chineza, explica in lucrarea sa, “Does Body Health Echo Our Planet’s Climate Crisis?”, ca oamenii cu deficit de yin contribuie chiar si la schimbarile climatice, din cauza fierbintelii excesive provocate de atitudinea lor yang. Aceasta activitate yang duce la stres si iritare sau nervozitate. De exemplu, o boaba de cafea este yang, iar consumul de cafea in exces duce la epuizarea organismului.

Echilibrul dintre yin si yang inseamna starea zen, armonia naturala. Restabilirea echilibrului yin – yang consta in a gasi solutii pentru a recupera deficitul yin din noi, prin mai multa odihna sau relaxare.  Prin practicarea de tehnici yin yoga sau tehnici de meditatie mindfulness, de conectare minte - corp, facem ca mintea noastra sa se linisteasca si sa se detaseze de cotidian, sa nu mai fie rigida si analitica, si sa fim din nou in echilibru cu noi insine. In aceasta stare suntem aliniati, armonizati cu lumea exterioara, increzatori si intuitivi. Nu trebuie confundata izolarea si reprimarea sentimentelor ca fiind solutii de eliberare si detasare. Starea lipsita de emotie, fara a te conecta din interior cu exteriorul, nu are nici un sens.

Cei care aleg atitudinea yang raman in lumea materiala unde cred ca puterea si controlul sunt reguli de baza, dar nu vor intelege cum totul este interconectat, pe toate nivelurile: fizic, mental si spiritual.

Daca vom incerca sa ne schimbam modul in care actionam, fara sa perturbam relatiile din jurul nostru sau natura si ne vom accepta viata si felul cum suntem, atunci nu vom mai opune rezistenta si nu vom mai consuma energia pe lucruri inutile.

Bineinteles ca avem vise sau ne propunem scopuri, dar ideea e sa nu ne batem prea mult capul cum vom gasi drumul catre indeplinirea lor.Vor aparea sincronicitati favorabile sau vom intui la momentul potrivit ce decizii sa luam.

Metoda Sedona - alegerea libertatii

Metoda Sedona este o tehnica de controlare a emotiilor, a fost inventata de omul de afaceri Lester Levenson . Metoda Sedona reprezinta o abordare diferita despre acceptarea lucrurilor pe care nu le putem schimba, eliberarea atat a dorintei de a schimba ceva in viata, cat si a emotiilor negative legate de indeplinirea scopurilor. Atunci cand ne concentram numai pe dorinta de a schimba ceva in viata, fortand lucrurile, noi incarcam cu energie problema, ne cramponam de ea si opunem rezistenta.

 Totul depinde de cat de dispusi suntem sa ne scufundam in adancul nostru, sa curatam programele care ne influenteaza negativ ca apoi sa ajungem sa fim impacati cu noi insine.

"Doamne, da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele pe care le pot influenta si intelepciunea care sa-mi permita sa fac diferenta intre ele" - Rugaciunea seninatatii, Reinhold Niebuhr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu