duminică, 4 octombrie 2020

Culori si efecte

 



Culorile au efect asupra starii noastre, aduc bucurie sau tristete, caldura sau raceala, liniste sau agitatie.Paleta de culori este foarte variata, dar un ochi obisnuit poate distinge numai opt – noua nuante din fiecare culoare.

Culoarea poate fi utilizata la locul de munca ca sursa a cresterii randamentului muncii fizice sau intelectuale, sau sa creeze o stare de comfort si buna dispozitie. Putem chiar schimba perceptia dimensiunilor unui spatiu "dilatandu-l" sau "contractandu-l" cu ajutorul culorilor.

Daca analizam ce preferinte cromatice avem, putem sa aflam mai multe informatii despre universul nostru interior, despre personalitate si atitudinea noastra. Este dovedit stiintific ca exista efectele psihologice ale culorilor asupra noastra.

De exemplu, culoarea rosie creste presiunea sangvina, activeaza respiratia, da senzatia de caldura. Ca efect psihologic, rosul da senzatie de neliniste, activare sau excitare, dar este si un bun stimulator intelectual. Personalitatea care se potriveste cu rosul este cea a tipului activ, competitiv, excentric, care exprima dorinta si dominanta.

Portocaliul favorizeaza secretia gastrica si digestia. Cine prefera aceasta culoare are un temperament optimist, este sociabil, vesel. Aceasta culoare favorizeaza comunicarea si da senzatia de caldura.

Galbenul stimuleaza vederea si influenteaza buna functionare a sistemului cardiovascular. Efectele acestei culori sunt caldura, intimitate, admiratie, dar si oboseala daca e privita in exces. Galbenul rezoneaza cu tipul expansiv, spontan, cu un nivel ridicat de aspiratie.

Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa, avand efecte odihnitoare, de relaxare si echilibru. Folosit in meditatie si contemplare. Da impresia de prospetime. Afectiv, verdele exprima concentrare, siguranta, indrazneala, autoevaluare.

Albastru este o culoare rece, are efect linistitor, dar in exces poate duce la depresie. Cei care prefera aceasta culoare sunt sensibili, plini de afectiune, tandri, dar si retinuti in a-si exprima trairile sentimentale.

Violet este tot o culoare rece si are un efect contradictoriu, atractie, dar in acelasi timp indepartare, optimism si nostalgie. Acest efect se datoreaza combinarii rosului cu albastru, ceea ce reprezinta tendinta de "identificare".

Negrul da impresia de adancime si greutate. Este o culoare sobra ce reprezinta introversia (interiorizarea), tristetea sau singuratatea.

In schimb, albul, reprezinta puritatea si suavitatea. Este obositor prin stralucire si are efect de contractie a pupilei si a muschilor globilor oculari. Persoanele carora le place albul sunt linistite, inocente, impacate.

Mai mult decat aceasta interpretarea a efectele psihologice asociate culorilor, exista si o simbolistica, si anume: rosul este culoarea eroismului, albastru - libertatea, galbenul reprezinta bogatia, iar verdele multumirea, albul semnifica pacea, negru gravitatea sau moartea. 

Unul din cele mai cunoscute teste color este cel al profesorului Max Luscher. Acest test ajuta la autocunoastere caracteristicilor de personalitate. Max Luscher a aflat ca preferintele individuale in alegerea culorilor sunt subiective. Aceasta diferenta face posibila masurarea starilor subiective folosind culorile de testare.

Tu ce culori preferi? Afla rezultatul testului color, varianta scurta:

http://www.mihneafiran.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=239&Itemid=697

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu